Hvalp?

Hvalp?

Vores ambition er at bidrage til, at Bull Terrieren som race er en sund og racetypisk hund med et upåklageligt temperament langt tid efter, vi har forladt denne jord. Vi håber, at det vi gør for racen i vores liv, vil være til gavn for opdrættere og ejere i fremtiden.


At opdrætte mentalt og fysisk sunde, racetypiske Bull Terriere er ikke let. Det kræver hårdt arbejde, kompetencer og ressourcer som:


 • Viden
 • Erfaring
 • En langsigtet plan
 • Tålmodighed
 • Netværk
 • Samarbejde
 • Talent


Dertil kommer en vis portion held og en god økonomi.  Ambitiøst opdræt er en omkostning. Men vi ser sådan på det, at enhver hobby koster penge. Vores er så måske i den dyre ende, men til gengæld har vi hver eneste dag glæde af de skønne Bull Terriere i vores liv.Det gode hundeliv


Vi elsker vores hvalpe, og det er vores passion at give dem det bedste hundeliv. Det vil sige den bedste start i livet hos os og de helt rigtige ejere resten af livet.


Det kræver, at vi finder de bedste hvalpekøbere; kompetente, ansvarlige og dedikerede hundeejere. Det kræver også, at vi finder de helt rigtige ejere til den enkelte hund og omvendt. Ejere og hund skal forhåbentligt tilbringe de næste 10-15 år sammen. Så er det vigtigt, at de passer perfekt sammen.


Til gengæld er vi hele hundens liv klar til at leve op til vores ansvar som ansvarlige opdrættere. Vi står altid til rådighed med råd og vejledning - og ønsker at følge vores hvalpe hele livet.


Hvis ejerne mod forventning ikke længere kan/vil beholde hunden, er det et krav, at den kommer tilbage til os uanset alder, så vi kan finde den bedste løsning for hunden. Indtil nu har vi aldrig oplevet at få en hund tilbage, men den dag det sker, så er vi der.


Dit ansvar


Som hundeejer er du ikke kun ansvarlig for din egen hund og dens trivsel. Du er også ansvarlig for racens renommé. Du er altid racens ambassadør, så din opførsel og fremtoning har betydning for, hvordan omverdenen ser på andre hundeejere - og især på hunde af samme race.


Det, du gør eller ikke gør, har indflydelse på, om andre føler sig trygge ved vores hunde. Det gælder både almindelige borgere og politikere.Om stamtavle


Vi har fuld forståelse for, at folk elsker deres hund uanset, hvilken race eller blanding den er. Sådan skal det selvfølgelig være, og vi kan på ingen måde synes, at en velfungerende hund er dårligere end en anden velfungerende hund.


Men overordnet har vi en klar holdning til stamtavle- vs. blandingsavl og opdræt uden stamtavle!

Stamtavle alene afgør ikke kvaliteten af et opdræt. Det er blot et redskab! Så teoretisk kan der opdrættes lige så gode hvalpe uden stamtavle, hvis:


Forældredyrene:


 • Har samme kvalitet, hvad angår temperament, sundhed og racetype
 • Min. er sundhedstestede iht. den racespecifikke avlsstrategi efter anbefalede testmetoder og frekvens
 • Er udvalgt med omtanke og iht. til en langsigtet plan.


Opdrætteren:


 • Har samme viden om forældredyrenes aner
 • Har samme viden og kompetencer om racen
 • Har samme viden og kompetencer om opdræt
 • Er villig til at investere lige så meget i sit opdræt (tid og økonomi)
 • Rejser lige så langt efter den bedste han til sin tæve
 • Er lige så dygtig til at udvælge sine hvalpekunder og vejlede dem
 • Har en langsigtet plan med sit avlsarbejde
 • Har adgang til den samme genpulje og diversitet


Og ja – der er brodne kar inden for ”egne stamtavlerækker”, så stamtavle alene er desværre ikke bevis på, at der er tale om en kompetent og ansvarlig opdrætter.


Men vis os den ”stamtavleløse opdrætter”, der overordnet gør det lige så godt som den øvre del af ”stamtavleopdrætterne”! Vi er aldrig stødt på sådan en enkeltstående opdrætter!

Oftest er der blot tale om at parre to forhåndenværende hunde uden at teste forældredyrene for sygdomme, som er hyppigt forekommende i racen eller racerne.


Når der så er folk, der til og med ganske ukritisk producerer blandinger eller stamtavleløse hunde, hvor de kommende ejere har reel risiko for at få aflivet deres hund pga. hundelovens omvendte bevisbyrde, så bliver vi rigtigt vrede både på de nye ejeres og hvalpenes vegne.

Det er dybt uforsvarlig og hensynsløs avl. Den eneste måde at stoppe den uansvarlige adfærd på er desværre, at folk undlader at købe disse hvalpe.

Det samme gælder hvalpe, der importeres til videresalg - ofte illegalt og fra helt uacceptable opvækstmæssige forhold, og hvalpene sælges som regel helt ukritisk til hvem som helst.Hvilken stamtavle?


Med stamtavle mener vi en FCI-anerkendt stamtavle. Det er den organisation, hvor der uden sammenligning er adgang til den bedste kvalitet Bull Terriere og den største genpulje. Det er essentielt for racens sundhed og fremtid.Om at bidrage til fællesskabet


Derudover finder vi det direkte usolidarisk, når man som ”opdrætter” vælger at stå uden for den etablerede hundeverden. Det er raceklubber i hele verden og deres medlemmer, der laver alt arbejde mht. sundhedsarbejde, forskning, 'rescue', medlemsaktiviteter, lovgivning (BSL), information, branding osv. - og finansiering af alt dette!

Hvad laver de fra den ”uetablerede hundeverden”? Uden raceklubber var der ingen race!


Så vores personlige holdning er, at de opdrættere, der vælger at stå uden for fælleskabet - uden i det mindste at bidrage med et kontingent til raceklubben og bakke op om aktiviteter, indsatser og beslutningerne – de snylter på det arbejde, andre lægger så mange timer, penge og engagement i.


Generel information om hunde

DTK er racens specialklub og varetager racens interesser i Danmark. F.eks. udarbejder racegruppen i DTK den racespecifikke avlsstrategi, som angiver anbefalinger til sundshedstests før avl.


Derudover afholder DTK rigtigt mange spændende, sjove og sociale arrangementer både i terrier- og Bull Terrierregi. Så vi anbefaler på det varmeste medlemskab af klubben, uanset om du er ejer eller opdrætter.


Vi anbefaler ögså, at du læser disse to foldere fra Dansk Terrier Klub.