Sundhed

Sundhed

Bull Terrier opdrættere udfordres af mange helbredsproblemer, hvoraf en del er racespecifikke og dermed udbredte. Sundhedsarbejdet hæmmes af den - på verdensplan - begrænsede population, der til og med har en høj indavlsprocent.



Nedarvning 


Stærkt forenklet nedarves langt de fleste helbredsproblemer recessivt, hvilket betyder, at begge forældre kan bære de genetiske anlæg ”skjult”. Det vil sige, at de ikke selv har sygdommen, men kan videregive anlægget til deres afkom.



Valg & fravalg af avlsmateriale


Sundhedsproblemer løses ikke ved ukritisk at fjerne individer fra avlen, hvis de blot er i familie med en sygdomsramt hund eller har en mild grad af et af de mest udbredte helbredsproblemer. Det skaber blot indavlsdepression. De vigtigste værktøjer til at forbedre racens sundhedstilstand er viden, anvendelse af tests, åbenhed og ærlighed blandt opdrættere.


Kun hvis vi seriøst bruger vores viden og de testmuligheder, vi har, kan vi sagligt selektere i vores avlsprogram. Ved at kombinere dette med åbenhed, ærlighed og konstruktiv anvendelse af den viden, vi har, om de enkelte dyr, kan vi på sigt minimere det sygdomsbillede, der ses i dag. Det skal ske med fokus på at avle sunde og gode, racetypiske Bull Terriers.



Det danske sundhedsprogram


Dansk Terrier Klubs Bull Terrier gruppe har opstillet min. anbefalinger til sundhedstests af begge forældredyr før avl.


Herunder er en forenklet oversigt over testanbefalingerne. Læs mere i den racespecifikke avlsstrategi.

Screeningsaftale


Dansk Terrier Klubs Bull Terrier gruppe har lavet en screeningsaftale med universitetshospitalet for familiedyr på Københavns Universitet, så opdrættere let kan få foretaget langt de fleste sundhedstests på deres hunde.